چگونه یک پروپوزال معماری بنویسیم؟
اگر دانشجوی مقطع ارشد رشته معماری می باشید باید پروپوزال معماری را بررسی کنید. رشته معماری یکی از جذاب ترین رشته های دانشگاهی به شمار می رود. در این چند سال اخیر رشته معماری طرفداران زیادی داشته است. بازار کار پر درآمد معماری موجب شده که بسیاری از دانشجویان بعد از تمام شدن تحصیلات خود وارد رشته معماری شوند. بعد از اخذ واحد پایان نامه شما باید برای نوشتن پروپوزال معماری اقدامات لازم را انجام دهید. پس از تاییدیه پروپوزال، نوشتن پایان نامه آغاز می گردد. رشته معماری از جمله رشته هایی است که به تنهایی پیچیدگی های زیادی خواهد داشت. نوشتن پروپوزال در رشته معماری چندان ساده نیست. در این مطلب با ما همراه باشید تا در مورد نوشتن پروپوزال رشته معماری اطلاعات بیشتری به دست آورید.
مراحل نوشتن پروپوزال معماری
مراحلی که مربوط به نوشتن پروپوزال معماری هستند متفاوت می باشند. برخی از مهمترین مراحل نوشتن پروپوزال های معماری عبارت هستند از :
انتخاب موضوع مناسب
انتخاب موضوع مناسب یکی از مهمترین مراحل نوشتن پروپوزال معماری است. رشته معماری از جمله رشته هایی است که دانشجویان زیادی آن را انتخاب می کنند. دنیای معماری گسترده است و هزاران موضوع دارد. انواع سبک های دکوراسیون داخلی به شما امکان انتخاب موضوعات بی نظیری را ارائه می دهند. با توجه به تنوع موضوع باید دقت داشته باشید که موضوع مورد نظر تکراری نباشد. نکته ای که برای انتخاب موضوع پروپوزال اهمیت زیادی دارد، علاقه شما است. با توجه به تنوع موضوعات، شما باید موضوعی را در نظر بگیرید که به آن علاقه د
اشته باشید. هنگامی که کاری را می خواهید انجام دهید باید علاقه تان را بررسی کنید. در صورت نوشتن پایان نامه و پروپوزال با کیفیت می توانید کتاب و مقالات بی نظیری را از درون آن استخراج نمایید.
انتخاب عنوان مناسب برای پروپوزال معماری
انتخاب عنوان مناسب یکی دیگر از مراحل نوشتن پروپوزال معماری است. به طور کلی باید بدانید، پروپوزال هایی سریع پذیرش می شوند که عنوان کاربردی دارند. منظور از عنوان کاربردی یعنی توسط جامعه مورد قبول هستند. برای پیدا کردن عنوان جذاب باید زمان صرف نمایید. به دانشجویان توصیه می نماییم که برای انتخاب عنوان هوشمندانه پروپوزال ها، پایان نامه های قبلی را مشاهده نمایند تا عنوان جذاب انتخاب کنند. بهترین عنوان انتخابی عنوانی می باشد که مفهوم پژوهش را به طور کامل ارائه دهد. از روی عنوان باید مشخص کنید که این پژوهش برای جامعه چه مزیتی دارد. شما باید جزئیات زیادی را در پژوهش خود مورد استفاده قرار دهید. نظرات دیگران را در مورد عنوان بپرسید تا بتوانید با آگاهی کافی عنوان را انتخاب نمایید.
آشنایی با ساختار پروپوزال
آشنایی با ساختار پروپوزال یکی دیگر از مراحل نوشتن پروپوزال معماری است. نوشتن پروپوزال معماری به طور معمول مانند هر پروپوزال دیگری به زمان نیاز دارد. شما باید ساختار پروپوزال را به طور کامل بشناسید تا بتوانید به صورت اصولی پروپوزال را آماده کنید. در بخش اول پروپوزال مقدمه قرار می گیرد. طرح مسئله به عنوان بخش دیگر پروپوزال است. ابزار و روش های گردآوری اطلاعات را در پروپوزال باید معرفی کنید. پیشینه تحقیق، اهداف تحقیق و پرسش های تحقیق به عنوان ساختارهای دیگر پروپوزال معماری شناخته می شوند. فرضیات تحقیق، روش تحقیق و همچنین نتیجهگیری را به عنوان دیگر بخش های پروپوزال می شناسند. شما در انتهای پروپوزال باید لیست منابع را اعلام نمایید تا خواننده متوجه شود از چه منابعی برای نوشتن تحقیق استفاده می کنید.
نوشتن مقدمه جذاب در پروپوزال معماری
نوشتن مقدمه جذاب یکی از مهمترین مراحل نگارش پروپوزال معماری است. این مسئله که مقدمه شما جذاب باشد تا خواننده را وادار به خواندن پایان نامه کند بسیار مهم است. هیئت داوران با توجه به مقدمه جذابی که انتخاب می کنید می توانند راهنمایی های بیشتری را ارائه دهند. در حقیقت مقدمه انتخاب شده باید بسیار واضح و ساده باشد. این مسئله که خواننده به آسانی هدف پژوهش شما را متوجه شود بسیار مهم است.
نکاتی در مورد نوشتن پروپوزال معماری
برای نگارش پروپوزال معماری نکات زیادی باید در نظر گرفته شوند. برخی از نکاتی که باید برای نوشتن پروپوزال های معماری به آنها دقت داشته باشید عبارت هستند از :
مشورت با استاد راهنما
مشورت با استاد راهنما به عنوان یکی از مهم ترین نکات نوشتن پروپوزال معماری است. استاد راهنما قبل از شما پروپوزال های متنوعی را نوشته و تجربه زیادی دارد. استاد راهنما به خوبی می داند که هیئت داوران کدام مسئله و موضوع را زودتر پذیرش می کنند. بر همین اساس برای نوشتن پروپوزال حرفه ای باید به استاد راهنما اعتماد کنید. تمامی صحبت های استاد راهنما را با دقت گوش نمایید تا نظرات استاد را در پایان نامه اعمال نمایید. این کار موجب می گردد که پروپوزال شما سریعتر آماده و تایید گردد.
مشورت با دانشجویان موفق
مشورت با دانشجویان موفق یکی دیگر از نکاتی است که برای آماده سازی پروپوزال معماری اهمیت دارد. دانشجویانی که قبل از شما پروپوزال نوشته اند تجربه بیشتری در این زمینه دارند. بنابراین در جلسات دفاع دانشجویان معماری شرکت کنید و پس از پایان جلسه با آنها مشورت نمایید. در یک فرصت مناسب می توانید از تجربیات دانشجویان موفق استفاده کنید.
صرف زمان برای نوشتن پروپوزال معماری
صرف وقت کافی به عنوان یکی دیگر از نکات نوشتن پروپوزال معماری حرفه ای شناخته می شود. پروپوزال بسیار مهم است و همانطور که گفتیم موجب ارائه پایان نامه با کیفیت می شود. زمان نوشتن پروپوزال عجله نکنید و منابع معتبر پژوهشی را با دقت مورد بررسی قرار دهید. انتخاب دقیق عنوان به عنوان یکی از مهمترین موارد شناخته می شود که باید به آن اهمیت دهید. به آیین نامه های نگارشی دانشگاه توجه داشته باشید و سپس برای نوشتن پروپوزال اقدامات لازم را انجام دهید. فرایند اداری پروپوزال باید به صورت اصولی طی شود تا بتوانید برای نوشتن پایان نامه آماده شوید.
پژوهشگران برتر
شماره تماس:
09333358943
دپارتمان آموزشی و مشاوره پژوهشی پژوهشگران برتر، برترین دپارتمان تخصصی در زمینه ارائه مشاوره و خدمات پژوهشی در رشته معماری
مؤسسه پژوهشگران برتر در زمینه نگارش پروپوزال معماری خدمات زیر را ارائه میدهد:
- ارائه مشاوره در زمینه انتخاب موضوع پروپوزال معماری
- آموزش نحوه نگارش بیان مسأله
- آموزش نگارش اهمیت و ضرورت تحقیق
- آموزش نحوه نوشتن اهداف، سؤالات و فرضیات تحقیق
- آموزش نحوه تعیین روش تحقیق در پروپوزال معماری
- ارائه مشاوره در زمینه جامعه آماری تحقیق
- آموزش نوشتن جنبه نوآوری تحقیق
- آموزش نوشتن قلمرو زمانی و مکانی تحقیق
بخشهای مختلف پروپوزال معماری چیست؟
هر پروپوزال پژوهش شامل بخشها و قسمتهای مشخصی است که باید آنها را بر اساس اطلاعات درست و ضوابط علمی تکمیل کرد.
دسته بندی علمی پروپوزال از دیدگاه مجلات علمی پژوهشی
- عنوان تحقیق
- بیان مسئله
- اهمیت و ضرورت تحقیق
- پیشینه تحقیق
- اهداف تحقیق
- سؤالات تحقیق
- فرضیه سازی
- روش و مراحل تحقیق
- روش تجزیه و تحلیل دادهها
- منابع
- قلمرو پژوهش
- جامعه آماری
دستهبندی دیگری از اجزاء پیشنهاده یا پروپوزال معماری
- مقدمه
- بیان مسئله
- پیشینه علمی و مرور متون مربوطه
- هدفها
- ضرورت
- سؤالها یا فرضیه پژوهش
- روش پژوهش
- جامعه مورد پژوهش و نمونه
- ابزار و گردآوری اطلاعات
- روایی و پایایی
- تعریفهای عملیاتی
- فهرست منابع و مآخذ
مراحل انجام پروپوزال معماری چگونه است؟
طرح تحقیق، مهم ترین و اصلی ترین بخش یک کار تحقیقی و پژوهشی است، طرح تحقیق ( Proposal) اصل تحقیق نیست، بلکه طرح اولیه و طرح پیشنهادی تحقیق است، طرح تحقیق در واقع شبیه طرح اولیه و پیشنهادی یک ساختمان است که توسط ارشیتکت (پژوهشگر یا محقق) ارکان اصلی آن طراحی و محاسبه شده و به صورت نقشه و ماکت ساختمان در آمده است و چنانچه یک مهندس خبره ( استاد راهنما ) به آن نگاه کند، بتواند ساختمانی را ( پژوهشی را) که بر اساس این نقشه شکل می گیرد، از قبل برای خود تجسم کند.
پژوهشگری که قصد تحقیق دارد، ابتدا باید برای پژوهش مورد نظر خود طرح تحقیق بنویسد. طرح تحقیق در واقع نقشه انجام تحقیق است و راهنمای محقق برای عملیاتی کردن و اجرای تحقیق است.
هر چند انتخاب موضوع و فرایند تهیه و تکمیل یک پروپوزال به راحتی و در مدت زمانی کوتاه انجام می شود، ولی باید توجه داشت که پروپوزال در واقع پیشنهادیه تحقیق بوده و به منزله نقشه های محاسباتی ساختمان است، لذا چنانچه با دقت و با محاسبات دقیق طراحی گردد، پژوهشگر در انجام مراحل بعدی با مشکل اساسی روبرو نخواهد شد.
به عبارت دیگر چنانچه دانشجوئی عنوان پژوهش خود را درست انتخاب کرده باشد و تمامی ارکان و اجزاء پروپوزال به ویژه طرح مسئله، اهمیت و ارزش تحقیق، تاریخچه مطالعات، اهداف، سئوالات، فرضیه ها و روش و مراحل انجام تحقیق را به طور دقیق و کامل تهیه کرده باشد، در انجام پژوهش با مشکلاتی از جمله سر درگمی و ابهام روبرو نخواهد شد، به طوری که گفته می شود پژوهشگری که طرح تحقیق خود را به طور دقیق، روشن و کامل نوشته، به نظر می رسد بیش از ۵۰ درصد رساله یا پایان نامه خود را تهیه کرده است.
1. عنوان تحقیق
نخستین گام در انجام تحقیق، تعیین عنوان یا موضوع تحقیق است. هیچ پژوهشگری نمی تواند بدون مشخص شدن عنوان تحقیق، پژوهش را آغاز کند. عنوان به منزله مقصد و طرح نهایی انجام پژوهش است و لذا در تعیین و انتخاب آن توجه به نکات زیر ضروری است:
- بهتر است عنوان تحقیق نه خیلی کوتاه، نه خیلی طولانی، بلکه مختصر، جامع، رسا و غیر سئوالی باشد.
- بهتر است در ابتدای عنوان از واژه هایی چون: بررسی، ارائه الگو، مطالعه، طراحی، تحلیلی بر، تبیین و ….استفاده شود.
- بهتر است در عنوان تحقیق به نوعی متغیر های مستقل و وابسته نشان داده شوند.
- موضوع تحقیق باید نو و جدید باشد.
- عنوان پژوهش باید ارزش تحقیق داشته باشد.
- پژوهشگر باید توان انجام تحقیق را داشته باشد.
- موضوع تحقیق در حوزه کاری و تخصصی پژوهشگر باشد.
- موضوع پژوهش باید به گونه ای باشد که جامعه به انجام تحقیق در مورد آن نیازمند باشد و پژوهش بتواند با نتایج خود مشکلی را از جامعه برطرف کند.
- پژوهشگر به عنوان تحقیق و انجام پژوهش در مورد آن میل و علاقه داشته باشد.
- موضوع تحقیق باید عملی و اجرائی بوده و قابلیت انجام تحقیق را داشته باشد .
- عنوان تحقیق باید به گونه ای باشد که هدف های تحقیق را بیان کند .
- بهتر است در عنوان تحقیق، قلمرو مکانی و محدوده زمانی پژوهش مشخص گردد.
2. اصطلاحات و واژه ها
معمولاً تعدادی از اصطلاحات و واژه های فنی و تخصصی مربوط به عنوان و موضوع پژوهش ارائه شده و برای هریک مختصراً از منابع اصلی و معتبر، تعریفی آورده می شود.
3. شرح و بیان مسئله تحقیق
مسئله در واقع سئوالی است که در ذهن پژوهشگر راجع به یک پدیده، مشکل یا معضل مطرح می شود، هدف محقق از طرح این سئوال ریشه یابی، علت یا علل به وجود آورنده آن مشکل و یا راهکارهای رفع آن است.
در بیان مسئله محقق باید نکات زیر را رعایت کند:
- محقق، شواهدی باید نشان دهد که معضلی یا مشکلی در جامعه وجود دارد.
- محقق باید مشکل مطرح شده را بیان کند و ابعاد مختلف آن را به طور مستند نشان دهد.
- محقق باید نشان دهد که قصد او از انجام تحقیق چیست؟ کدام متغیرها را قصد دارد مطالعه کند؟ نحوه ی مطالعه متغیرها ( اثر، رابطه یا …) چگونه است.
- پژوهشگر در پایان بهتر است محدوده زمانی و قلمرو زمانی تحقیق را هم مشخص کند.
بطورکلی مسئله تحقیق باید مشکل را مطرح کند، ابعاد آنرا مستند نشان دهد، انگیزه پژوهشگر را بیان کند ، متغیرها را نشان داده، نحوه بررسی آنها را روشن نموده و محدوده مکانی و زمانی تحقیق را تعیین نماید.
4. اهمیت و ضرورت موضوع تحقیق
در این مورد پژوهشگر باید مشخص کند که موضوع تحقیق چه اهمیتی دارد و ضرورت انجام این پژوهش چیست و نتایج آن در چه زمینه ای از اهمیت بیشتری برخوردار است.
- اهمیت این تحقیق در ارتباط با نظریه های موجود چیست؟
- نتایج این تحقیق در غنا بخشیدن به ادبیات موضوع چه نقشی دارد؟
- نقش نتایج تحقیق در ارائه مدل، الگو، نظریه جدید یا توسعه و بسط نظریه های قبلی چگونه است
- اهمیت نتایج تحقیق برای مدیران و برنامه ریزان چیست؟
- نتایج مثبت این تحقیق در ابعاد آموزشی و پژوهشی چه اثری دارد؟
- نتایج مثبت این تحقیق در ابعاد پژوهشی چگونه است؟
5. پیشینه تحقیق
برای اینکه پژوهشگر تحقیقات خود را در راستای پژوهش های هم خانواده قرار دهد و آن را با دستاوردهای تحقیقات دیگران هماهنگ کند، نیاز دارد با مراجعه به اسناد و مدارک پیرامون موضوع و مسئله ای که برای تحقیق انتخاب کرده، آگاهی خود را گسترش دهد.
هدف از گنجاندن بخش پیشینه تحقیق و ادبیات موضوع، توجه به نکات زیر است:
- برقراری ارتباطی منطقی میان اطلاعات پژوهش های قبلی با مسئله تحقیق
- آشنایی با چارچوب نظری یا تجربی مسئله تحقیق
- آشنایی با روش های تحقیق مورد استفاده در پژوهش های گذشته
- پیشگیری از دوباره کاری
- استفاده از تجربیات مفید محققان قبلی
- آگاهی از نقاط ضعف پژوهش های پیشین
جهت دسترسی به اهداف بالا و تدوین مطالب پیشینه، رعایت نکات زیر ضروری است:
- منابع اطلاعاتی مرتبط با موضوع انتخاب گردد
- نتایج تحقیقات قبلی مطالعه، نقد و بررسی شود
- ترتیب موارد از کلی به جزئی (عمومی به اختصاصی) تدوین گردد
6. اهداف تحقیق
اهداف تحقیق می تواند به دو صورت کلی و ویژه مطرح شوند:
- الف) هدف کلی
هدف کلی مستقیماً ازموضوع تحقیق مشتق می شود.
- ب) اهداف ویژه
این هدف ها از مسئله پژوهش و از اهداف کلی مشتق می شوند و در واقع زیر مجموعه هدف یا اهداف کلی پژوهش هستند. این اهداف تصریح می کنند که در این تحقیق چه چیزی انجام می شود و چه چیزی انجام نمی شود.
7. سؤالات تحقیق
در صورتی که تحقیق با توجه به پیشینه پژوهش نتواند جهت خاصی را برای یافته های خود پیش بینی نماید و رابطه ی بین متغیرها را حدس بزند، می تواند به بیان سئوالات پژوهش بپردازد. در طرح سئوالات تحقیق توجه به نکات زیر ضروری است:
- سئوالات پژوهش مستقیماً از اهداف تحقیق منشأ می گیرند.
- در سوالات تحقیق، یک نوع متغیر مطرح می شود.
- آوردن کلمه آیا در ابتدای سئوالات چندان مطلوب نیست.
- بهتر است تعداد سئوالات محدود، شفاف و بدون ابهام باشد.
8. فرضیه
- فرضیه، حدس و گمان محقق در مورد علل بوجودآمدن مشکل یا ارائه راه حل های آن است.
- فرضیه، حدس و گمان محقق و در واقع جواب حدسی پژوهشگر در مورد سئوالات تحقیق است.
- فرضیه، حدس و گمان پژوهشگر در مورد وجود تفاوت، احتمال رابطه و یا اثر بین دو یا چند متغیر است.
- فرضیه، حدس و گمانی است که مبتنی بر دانش و تجربه در مورد حل یک مسئله است.
- اغلب فرضیه ها حدسیاتی است که به طور منطقی از نظریه ها بر می آیند.
- فرضیه جمله خبری ساده ای است که در آن دو یا چند متغیر ( مستقل و وابسته)دیده می شود.
توجه: هماهنگی، همسویی و تعادل تعداد فرضیه ها با سئوالات پژوهش بسیار لازم است.
برای مثال، یک فرضیه ساده این است که بگوییم: میزان سواد با تعداد اولاد رابطه دارد یا تعداد خودروها در میزان آلودگی هوا اثر دارد.
توجه: صحت(تایید) یا عدم صحت فرضیه (رد) در محک آزمایش و مطالعه و تحقیق تعیین می شود، لذا پژوهشگر حق ندارد از قبل و بطور جانبدارانه در پی تأیید آن باشد و باید بداند رد یا تأیید فرضیه هیچ گونه اثر منفی برای پژوهش و پژوهشگر ندارد.
9. روش و مراحل تحقیق
یکی از ارکان تحقیق و یا پژوهش که در پروپوزال معماری مطرح می شود، تعیین نوع تحقیق و مراحل انجام آن است. در این مورد محقق ضمن اشاره به نوع تحقیق، مراحل انجام آن را شامل: ابزار گردآوری داده ها، روش گردآوری اطلاعات، جامعه آماری و حجم نمونه ، روش انتخاب نمونه از جامعه آماری، ابزار تجزیه و تحلیل داده ها و بالاخره روش های تجزیه و تحلیل داده ها (روش های تحلیل کیفی و کمی) را توضیح می دهد.
جمع بندی
متاسفانه شاهدیم امروزه افرادی سودجو برای به تایید رساندن پروپوزال معماری مواردی غیر قابل انجام در پروپوزال طرح میکنند. بعد از تأیید پروپوزال برای ادامهی مسیر شما را تنها میگذراند یا هزینهی بالاتری را به شما تحمیل میکنند.باید توجه داشت بعد از تأیید پروپوزال شما ملزم به اجرای کامل آن هستید. پس اگر خود تصمیم به نگارش پروپوزال دارید توصیه میشود تا حد امکان پروپوزال معماری کلی نوشته شود تا اگر مسیر اجرای آن با شکلی مواجه شدید امکان تغییر مسیر وجود داشته باشد. در انجام پروپوزال این نکته ضروری میباشد که نگارش پروپوزال دقیق، درست و منطقی میتواند محقق را از چالش ها و مشکلات بعدی در مسیر انجام پایان نامه نجات دهد، کیفیت پژوهش نسبت مستقیمی با کیفیت پروپوزال دارد. پروپوزال بد حتی اگر به تصویب هم برسد پروژه را خراب میکند.
پژوهشگران برتر
09333358943
مؤسسه مطالعاتی و مشاوره پژوهشی پژوهشگران برتر، برترین دپارتمان تخصصی در زمینه ارائه مشاوره و خدمات پژوهشی در رشته معماری و شهرسازی